Uit eten bij Chocolat: zwaardvis, Koreaans rund, schol, kalf & meer

In het centrum van Breda zijn de culinaire restaurants op 1 hand te tellen. Eén van deze culinaire parels is restaurant Chocolat. De keukenbrigade staat onder leiding van eigenaar en chef-kok Dorus Clement. In de open keuken worden lunchgerechten, culinaire chef’s menu’s en heerlijke bites bereid. Onlangs hebben we bij Chocolat genoten van verschillende bites en het 3-gangen keuzemenu (€38). Bron: Smakelijk Breda

Chocolat Bites

Chocolat heeft bites die je kunt delen met je tafelgenoten. Of je nu gezellig gaat borrelen of begint met enkele hapjes voor je diner, alles is mogelijk. Zo heeft het restaurant Zeeuwse creuse, naturel (€2,50 p/s) en op Oosterse wijze (€3 p/s). Maar ook voor super verse sashimi van tonijn met soja, wasabi en gember (€8,50) ben je bij Chocolat aan het juiste adres.

Een bite die je zeker niet mag missen is de huisgemaakte filet american (€7,50) met truffel en toast. Deze heerlijke filet american, 1 van de lekkerste in Breda, is overigens ook terug te vinden op de lunchkaart, zoals bij de Sandwich Chocolat. Maar ook het plankje met Ibericoham, rechtstreeks geïmporteerd uit Italië, mag natuurlijk niet ontbreken op de bites kaart.

3-gangen keuzemenu

Na de bites beginnen we aan de amuses van het menu. Zo proeven we gazpacho van watermeloen, tomatensap en komkommer met een rietje van gekristalliseerd suiker en dus eetbaar. Daarnaast doperwten mousseline met een crème van wasabi en merengue van komkommer. Tot slot een stukje appel gedrenkt in ‘virgin mojito’ met een custard van dezelfde mojito.

Zwaardvis & rund

Het eerste voorgerecht is zwaardvis met Hollandse garnalen. Bij de vis wordt onder andere komkommer, meloen, quinoa en crème van exotisch fruit geserveerd. Xarel-lo Coma Romà is de bijpassende wijn. Een frisse witte, lichte fruitige wijn gemaakt van 100% Xarel-lo: één van de drie gebruikte witte druivenrassen voor een traditionele Cava.

Ook de bijpassende wijn voor het andere voorgerecht komt uit Spanje: Torres Pazo das Bruxas. De wijn wordt gemaakt van 100% albariño en is knisperfris met citroen, venkel en witte bloemen. Dit gerecht bestaat uit Koreaans gemarineerd rund met verschillende bereidingen van courgette, radijs en een heerlijke schuim van kokos.

Kalf & schol

Rosé gebakken kalfsvlees staat centraal bij het hoofdgerecht. Bij het mooie vlees liggen bereidingen van onder andere bataat en aubergine. Een krachtige jus (van lavas) ontbreekt niet. Bovendien genieten we van heerlijke huisgemaakte rendang. Het Indonesische vlees wordt in een apart schaaltje geserveerd. Bij dit gerecht wordt Bomba Tempranillo geschonken; een rode wijn vol met rood fruit met een tikje vanille en geroosterde koffie.

Bij het andere hoofdgerecht drinken we een blend van Chardonny en Viognier van het Franse wijnhuis Terza. In de mond een langdurende frisse smaak met veel tonen van tropisch fruit. Het gerecht bestaat uit mooi gebakken schol met verder een tartaar van wortel, crème van saffraan, couscous, zeekraal en saus van verjus.

Dessert & kaas

Het dessert bestaat uit verschillende bereidingen van blauwe bessen, waaronder een mousse en sponscake. Daarbij sorbetijs van passievrucht en vanille, merengue en lavendel. Heb je liever kaas dan een dessert? Chocolat serveert ook (zonder meerprijs!) een kaasplankje met verschillende soorten kaas met vijgen notenbrood, wortel-gember compôte en rode port stroop. Bij de kazen wordt een sherry geschonken met tonen van chocolade, rozijnen en krenten: Lustau east India Solera.